Overtuigen met een hoge stem

Roelof Hemmen opent het RTL-4 nieuws. Wat meteen opvalt, is zijn stem. Die is, voor zijn doen, hoog. Dat is zeer opmerkelijk. Bijna iedere man, die het nieuws gaat lezen, heeft de neiging het mooie, lage ronde deel van zijn stem te gebruiken. Heel begrijpelijk: dat klinkt fantastisch. Het voelt ook heerlijk, die trilling in je borstkas. Bovendien slaat het aan. Als je met die volle, diepe stem spreekt krijg je veel complimenten over je professionele presentatie. En voor je het weet heb je een fanclub. Maar helaas. Er kleeft een groot risico aan die prachtige sonore klanken. De kijker heeft de neiging vooral naar de toonzetting te luisteren. Niet naar wat de presentator vertelt. De stem hangt als een zwaar gordijn voor de tekst. In Hilversum is dat al jaren geleden onderzocht: vraag het publiek wat ze vinden, als ze een nieuwsuitzending hebben gezien. Antwoord: “Geweldig! Mooi verteld, klonk prachtig.” Dan de vervolgvraag: “En, waar ging het nieuws over?” Dat wist men veelal niet.

Het gaat nog verder: nieuwslezers die vooral bezig zijn met hun lage stem, weten vaak zelf niet eens wat ze daarnet gelezen hebben. Als het gaat om kennisoverdracht, is een mooie stem dus riskant, jammer genoeg.  Toch wordt, tot op de dag van vandaag, vaak geadviseerd bij presentatietrainingen om vooral laag te gaan, met je stem. “Laag” is “krachtig, met gewicht,” zo is de redenering. Dat klinkt logisch, maar de praktijk wijst anders uit. Hemmen toont ons een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Hij probeert, iedere uitzending opnieuw, hoger in te zetten dan hij van plan was. In het half acht nieuws van deze maandag lukte hem dat weer uitstekend. In de opening horen we, door deze stem, zijn enthousiasme om ons het nieuws te vertellen. Dus hebben wij de neiging graag naar hem te willen luisteren.

Er is nog een effect. Door in principe hoog in te zetten, kan Hemmen bij iedere zin eenvoudig een tikje lager eindigen dan hoe hij begon. Daardoor klinkt zijn tekst heel stellig. Dat is verrassend: door hoger te gaan met zijn stem, klinkt hij overtuigender.

HomeColumns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *